Sju äppelträd för kallt klimat

Som hjälp inför vårens trädgårdsplaner har jag listat några populära sorter av äppelträd som brukar säljas i norra Sverige och som lämpar sig för odling i de kallare delarna av landet.

En vanlig fråga från trädgårdsägare är vilken sorts äppelträd som de ska köpa. Det finns ju så många sorter att välja mellan! 

Svaret beror på många saker. I vilken zon finns trädgården, i vilken jordmån och i vilket läge ska trädet planteras? Vill man ha ett litet eller ett stort träd? Frukt som ska ätas direkt och skördas tidigt på hösten eller senare skörd som går att lagra några veckor? Med reservation för allt detta och lite till så har jag listat några populära sorter som brukar säljas i norra Sverige och som lämpar sig för odling i de kallare delarna av landet. Läs gärna vidare om dessa sorter eller fråga försäljaren för att undersöka om någon av dem passar just i din trädgård. Gemensamt för alla äppelträd är att de mår bäst i lägen med mycket sol!

Bilder används med tillstånd från Blomqvist Plantskola i Finland, som är ledande odlare och leverantör av äpple-sorter för kallare klimat.

Ananaskanel

Gulrött, medelstort äpple med vitgrönt, fint saftigt fruktkött med kanelsmak. Frukten mognar i september och kan lagras en kortare tid. Klarar en mindre näringsrik jord. Skörden dröjer 5-8 år. Trädet har ett kraftigt, upprätt växtsätt. Zon 7.

Borgovskoje

En mycket härdig äppelsort. Frukten är medelstor, söt och utvecklas bäst i kallare delar av landet. Äpplena mognar i början av september, äts direkt och passar ej för lagring. Smaken påminner en aning om Golden Delicious. Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrik och väldränerad jord, men klarar till och med leraktiga jordar. Kraftigt växande träd. Zon 7.

Gul kanel

Höstfrukt som är aningen större än andra kanelsorter. Sötsyrlig, saftig frukt med kanelarom. Mognar normalt i mitten av september. Trädet är kraftigväxande och tar några år på sig att ge skörd, som många andra kanelsorter. Anspråkslöst träd som klarar sandjord. Zon 7.

Mantet

Ett träd som ger frukt tidigt i livet och har rik bördighet. Medelstor frukt som doftar mer än många andra sorter. Mognar tidigt under skördesäsongen och har kort hållbarhet. Sorten är frisk och har sitt ursprung i Kanada. Ger bäst skörd i soligt läge på näringsrika och väldränerad jord. Ett något mindre träd. Zon 5.

Pirja

Äpple med aromatisk, sötvinsyrlig smak som brukar gillas av barn. Trädet blir ganska litet, frukterna likaså. Det ger frukt tidigt i livet och skörden blir bäst då trädet planteras i soligt läge på näringsrik och väldränerad jord. Äpplena mognar tidigt på säsongen och frukten har kort hållbarhet. Något mottaglig för äppelskorv. Zon 6-7.

Rödluvan

Frisk och härdig svensk sort som blir bördigt fort och bär rikligt med riktigt vackra röda äpplen. Frukten har god aromatisk smak med vitt och fast fruktkött. Äts direkt och går ej att lagra. Ger bäst skörd i soliga lägen på näringsrik och väldränerad jord. Starkväxande. Zon 6.

Silva

Norrbottens landskapsäpple och en storsäljare i norra Sverige! Frukten är medelstor och gulgrön, fruktköttet vitt, ganska saftigt, med en milt syrlig, frisk smak. Mognar i slutet av augusti och står sig ca 2 veckor. Väldigt god till mos. Blir ett stort och rikbärande träd som är motståndskraftigt mot sjukdomar. Ger bäst skörd på näringsrik och väldränerad jord. Sorten är härdig till zon 6.

Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt