Fem bra växter som fåglar gillar

I vår egen trädgård kan vi ta ett stort ansvar och hjälpa djuren att må bra, trivas och fortsätta att finnas till. Med ditt val av växter kan du sätta din egen prägel på trädgården och styra vilka djur du vill locka in.

Domherre, gråsiska, talgoxe, större hackspett och den fantastiskt vackra sidensvansen. Det finns många fåglar som besöker och förgyller våra trädgårdar. Medan vi njuter av att titta på dem, så kämpar vilda djur för sin överlevnad hela sin vakna tid. De letar ständigt efter mat och vatten, men äter och dricker inte mer än de behöver. Fåglarna behöver också hjälp med att hitta boplatser. Du kan göra skillnad för dem i din egen trädgård.

Under vintertid ordnar många trädgårdsägare särskilda fågelbord eller -automater men du kan också bidra genom att plantera rätt sorts växter. Här är fem bra växttips som gynnar mångfalden i trädgården och mättar fåglarnas magar. 

  • Aronia: Svarta, näringsrika bär som äts av koltrast, talgoxe, bofink och grönfink
  • Bukettapel: De små äppelliknande frukterna uppskattas av koltrast, sidensvans, talgoxe och bofink.
  • Rönn: Bären älskas av trastar, sidensvansar och starar som drar runt i stora flockar och äter.
  • Häggmispel: Bären äts av koltrast, talgoxe, bofink och grönfink.
  • Syrén: Fröna är omtyckta av småfåglar bland andra domherre och sidensvans.


Några exempel:

Förutom träd och buskar så är klätterväxter, lökar, örter, perenner och sommarblommor alla viktiga ingredienser för en lyckad naturträdgård. 

Till sist ett boktips – Naturligtvis av Justine Lagache. Finns på ditt bibliotek, i bokhandeln och går också att beställa på Naturskyddsföreningens hemsida.

Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt