Marie skapar från naturens skafferi

På Tavelsjö Gårdsmusteri utanför Umeå utvecklar Marie Baudin smaker och råvaror från naturen. Det som började med förädling av äpplen har tack vare Maries experimentlusta vuxit till ett stort sortiment av produkter. Så här inför påsk vill jag verkligen rekommendera ett besök på gården i Tavelsjö, där Marie nu öppnar dörren till sin tillitsbutik “Tant Lydias kök”.

Äppelodling med tillhörande mustning och cidertillverkning är inget vi traditionellt haft i norra Sverige. Men fler och fler människor även här inser det smarta med att ta hand om stora mängder frukt och kunna njuta längre tid på året. Tavelsjö Gårdsmusteri är ett av få företag i norra Sverige som förädlar äpplen. Resultatet är en must som säljs till restauranger, butiker, caféer och privatpersoner. 

Marie Baudin i dörren till Tant Lydias stuga, på hemgården i Tavelsjö där hon driver sitt micromusteri.

”Jag försöker göra musten på lokala trädgårdsäpplen och tar gärna emot eller hämtar äpplen från närmiljön. Ibland finns det mer än trädgårdsägarna behöver och i stället för att slänga dem så kan vi få en härlig, närproducerad must och slippa matsvinn. Det är en av mina drivkrafter att ta vara på det naturen har att ge och visa att vi mår bra av hälsosammare mat,” säger Marie.

Äppelmusten förädlas av olika sorters äpplen.

Det var genom organisationen Eldrimner som Marie lärde sig pressning och pastörisering av äpplen. Hon fick också upp ögonen för drycker med bär och började experimentera med olika sorter. Efter ett tag hade Tavelsjö Gårdsmusteri ett sortiment av nektar i olika smaker, varav flera har belönats med medaljer i Mathantverks-SM. I produktionsanläggningen tillverkar hon också nektar från blåbär, lingon, svarta vinbär och hjortron, samt kola och egna bakverk. Hon odlar också grönsaker och hoppas kunna utveckla även detta. En rabarberodling är på tillväxt som ska säkra tillgång på en populär råvara som kan lagras och produceras en stor del av året. 

”Rabarbernektarn passar väldigt bra som alkoholfritt alternativ till flera olika maträtter. En varm dag är det en fantastiskt läskande dryck”, berättar Marie. 

Inne i Tant Lydias kök där Tillitsbutiken finns.

Ytterligare en utveckling är att Marie förra året startade “Tant Lydias kök” i ett av hemgårdens byggnader, uppkallad efter en kvinna som bodde på gården förr i tiden. “Tillitsbutiken” står öppet för självbetjäning under perioder och under påskhelgen 2021 öppnar den upp för året. Här säljs äppelmust, bärdrycker, marmelad, kolor, kolasås och bakade produkter. 

”Jag tror att människor uppskattar den omsorg vi lägger ner i det traditionella mathantverket. Jag gillar verkligen tillitsbutiken och att människor tar sig tid att resa hit för att handla, det visar att det finns en efterfrågan på naturligt producerade godsaker utan konstgjorda tillsatser. Många uppskattar den ursprungliga miljön här i Lydias kök och det bidrar till den genuina känsla som jag vill förmedla med mina produkter.” 

Följ gärna gårdsmusteriet i Tavelsjö på Facebook och Instagram, @tavelsjogardsmusteri. Där hittar ni också öppettider till Tant Lydias kök. 


Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt