Så planterar du ditt nya träd

Många passar på att köpa ett nytt fruktträd eller prydnadsträd nu under våren. Men hur ska man tänka kring planteringen? Förutom att välja en bra växtplats så är det bra att göra ett grundligt jobb vad gäller planteringen - det har du som trädägare glädje av längre fram.

Börja med att välja en vindskyddad och solig växtplats, där trädet har gott om utrymme, det ska helst vara fyra meter till nästa träd(stam). Ett äppelträd trivs inte bra på låglänta platser, och bör inte planteras på ett ställe där det tidigare stått ett annat äppelträd. Jorden bör vara näringsrik, ogräsfri och väldränerad. Tänk också på att skydda trädet mot vilt redan första vintern. 

Nu under våren är det många som köper ett nytt fruktträd eller annat träd.

Här är mina bästa tips för planteringen

  1. Förbered genom att blöta ner plantan, antingen låt den stå i en vattenhink medan du gräver planteringsgropen eller ge den en rejäl rotblöta med vattenkannan. 
  2. Planteringsgropen ska vara minst två gånger diametern på krukan, men vid sämre jordar upp till fyra gånger krukans diameter. Gropen behöver dock inte vara så djup, gräv 5-10 cm djupare än krukan är hög till att börja med. 
  3. Om marken består av kompakt, plan lerjord bör s k upphöjd plantering göras. Trädet placeras ca 20–30 cm över omgivande mark så en liten kulle med plan topp bildas. Kompakt och dåligt dränerad jord kan göra att träd kvävs eftersom rötter behöver syre.
  4. Blanda befintlig jord med en bra jord, t ex planteringsjord och/eller gärna kompost. Ta inte bara den nya jorden i gropen. Det ska inte bli ett eget universum i gropens jord, utan det är bättre om skillnaden mellan jordmånen i och utanför gropen jämnas ut. Har du vattensork i området bör du säkra planteringsgropen med kycklingnät som en korg i botten och eller blanda avskräckande snäck-/musselskal i jorden. 
  5. Sätt ner en stör cirka 10 cm från där rotklumpen ska stå. Det går bra med oimpregnerat trä eftersom stödet ska tas bort efter några år.  
  6. Ta trädet och kontrollera rotklumpen. Ser rötterna ut att snurra sig kraftigt åt ett håll så behöver de brytas upp/utåt så att de inte fortsätter att snurra i gropen. 
  7. Sätt ner trädet. Plantera så att rotklumpen kommer på samma djup som i krukan. Förädlingsstället, den lilla knölen längs stammen ska vara ovan jord. Justera höjden genom att gräva djupare eller lägga din jordblandning som en bädd under rotklumpen. 
  8. Fyll upp med jord och trampa jorden lätt. 
  9. Bind fast trädet mot stören med hjälp av ett särskilt trädband, t ex juteband. Sätt gnagskydd runt stammen.
  10. Vattna rejält, svårt att säga exakt, men bättre att ge trädet en rotblöta varannan-var tredje dag än att smådutta hela tiden. Därefter vattning under torra perioder, särskilt under första säsongen.

Fortsatt skötsel

Håll en öppen jordyta runt trädet, täck gärna med bark på duk så slipper trädet konkurrera med ogräs. Det gör också att du slipper risken att skada trädet med gräsklippare eller trimmer. Efter ett par år kan du plantera smultron runt trädet som håller gräset i schack. 

Året efter kan du gödsla trädet med trädgårdsgödsel på jordytan under kronan fram till juni. Om du inte har öppen jordyta och gödslar på gräs som växer under trädet så blir det gräset som drar nytta av gödslingen. 

Beskär trädet på våren efter det år som det har planterats. 

Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt