Enkelt viltskydd för ditt unga fruktträd

Ett viltskydd hindrar hare, rådjur och älg från att skada trädet under vintern. Ett bra och enkelt skydd är tre stolpar i triangel med plastnät runt.

Många besvikna trädgårdsägare konstaterar att deras unga träd blivit offer för hare, rådjur eller älg. Enstaka toppskott här eller där kan ett ungt träd avvara, för det växer alltid ut nya. Men när en hare ringbarkat ett träd så är det tyvärr svårt att få det att överleva.

Unga fruktträd är smakliga för djuren och de unga stammarna och grenarna har perfekt diameter för små harkäftar.

Till ett träd behöver du:

– 3 st staketstolpar i impregnerat eller oimpregnerat träd, t ex dessa från Byggmax
– Plastnät på rulle, jag använder Axleys från Jula
– Något att slå ner stolparna med, t ex yxa
– Ev spett
– Sax
– Häftpistol med stift

En triangel med stolpar med nät runt

Stolparna ska stå i en triangel runt trädet. Måtta ut var du vill ha stolparna och se till så att de inte kommer för nära trädet så att det blir för trångt för grenarna. Det gör inget om nån tunn kvist tar i plastnätet för det är så mjukt.

Ungefär så här stor kan triangeln vara kring ett nyplanterat träd. Se till så att det inte sitter för tight runt trädets grenar.

Slå ner stolparna med ett verktyg, t ex baksidan av en yxa. Eller spetta hål och tryck ner stolparna. De behöver i regel inte slås ner särskilt djupt eftersom tjälen och snön ändå kommer att göra så att de fryser fast.

Måtta hur lång bit nät du behöver genom att rulla ut nätet runt triangeln. Klipp av den längd du behöver från rullen och börja häfta fast nätet på en av stolparna, fortsätt runt så att nätet sluter runt triangeln. Nätets rutor gör att det är lätt att få det hyfsat rakt på den lodräta ledden. Se till att nätet går ända ner till marken

Häfta fast nätet med häftpistol.

Eftersom nätet är ganska brett så kommer en del av det att räcka ovanför stolparna. Det är en smaksak om man vill snygga till och klippa bort den översta delen eller inte. Med det överflödiga nätet kvar så tänker att det blir lite extra krångligt för djuren att nå trädet.

Nätet går att ta bort till våren och återanvända.

På våren när växtligheten är tillbaka och djuren drar sig tillbaka till skogen så pillar jag bort stiften, tar bort nätet och återanvänder sedan samma nät nästa år. Låter t o m pålarna vara kvar i jorden.

Om man vill kombinera uppbindning av trädet med viltskyddet så är det självklart smidigt. Då kan man dra juteband eller annat uppbindningsband från stolparna och binda upp trädet från tre håll. Det är snyggt och speciellt bra om man har ett träd som inte riktigt vill växa rakt. Passa bara så att grenar inte skaver mot stolparna. Självklart går det att sätta fler stolpar runt trädet om man vill, 4 stolpar i en kvadrat t ex ger ytterligare utrymme för grenarna.

För ordentliga älgskydd så rekommenderar jag en sökning på internet, där finns en del bilder på rejäla burar att bygga när man har lite tid över.

Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt