Träden – Ängen – Jorden

Piteå 26 feb 2023 | Vill du utveckla din trädgård samtidigt som du tycker att miljön och naturen är viktig? Alla som har en trädgård eller odling kan göra en insats för den biologiska mångfalden! Under den här dagen vill vi visa hur enkelt det kan vara och inspirera fler till att göra skillnad. Det är varken svårt eller tidskrävande att göra betydelsefulla insatser. Med rätt fokus och smarta knep kan du till och med få mer tid över för att njuta!

En inspirationsdag om biologisk mångfald i din trädgård

Tid: Söndagen den 26 feb 2023 kl 10.00-14.30 inkl en härlig brunch signerad Pensionatet

Plats: Pensionatet, Malmgatan 11, Piteå.

Varmt välkommen till denna inspirations- och kunskapsdag tillsammans med Skogsbrynets trädgård, Hagens naturvård och Fruktträd i norr.

Dagen passar bra för dig som vill uppleva mer trädgårdsglädje och sammanhang, men samtidigt utveckla dina kunskaper om trädgård. Fokus ligger på tre huvuddelar: Den viktiga jorden, trädgårdens träd och buskar samt den naturliga ängsmarken, som fler och fler har fått upp ögonen för. 

Pass 1: Mata din jord

Allt börjar och slutar med en god jord. I den här föreläsningen är fokus på jorden och vikten av biologisk mångfald i den. Hur kan du förenkla ditt trädgårdsarbete och samtidigt göra mikroorganismerna i jorden en tjänst? Erica vill inspirera till att jobba mer hållbart i trädgården, där jordens mikroliv står i fokus. 

Vi kommer jämföra olika komposteringsmetoder och hur du enkelt kan komma igång med detta viktiga moment hemma i form av en bokashikompost. Är du nyfiken på täckodling och biokol så är även detta något vi kommer prata om. 

En föreläsning av Erica Rosendahl som bedriver småskalig snittbloms- och grönsaksodling i Skogsbrynets trädgård.

Pass 2: Ut med gräsmattan – in med ängsmarken

Gräsmattan kan vara ett trevligt inslag i trädgården, men behöver vi verkligen klippa överallt jämt? Varför inte ersätta delar av den arbetskrävande släta ytan med sommarblommor och humlesurr? Samtidigt som du frigör tid för roligare saker. I den här föreläsningen kommer du få kunskap om varför en äng är ett utmärkt alternativ till gräsmattan och om hur det hjälper den biologiska mångfalden på en rad olika sätt. Du får förslag på olika sätt att skapa en blomrikare miljö och handfasta tips och råd om hur du lyckas.

En föreläsning av Sofia Hagsand, naturvårdsbiolog och ängsexpert som driver Hagens naturvård.

Pass 3: Rikare trädgård med buskar och träd

Träd och buskar skapar rumslighet i trädgården men är också trivsamma och trygga platser för djurlivet. Med rätt skötsel blir träd ovärderliga estetiska inslag i trädgården. Välskötta buskage bildar viktiga noder i trädgårdens design. Buskar av olika slag är vackra, lättskötta, hållbara alternativ till perenner, speciellt då trädgården är under uppbyggnad. Under denna timme får du lära dig om växtval, plantering, skötsel och beskärning av de vanligaste träden och buskarna i zon 5-7. 

En föreläsning av Jenny Hakeberg, trädgårdsföretagare med inriktning på fruktträd på Fruktträd i norr.

Pris, anmälan och bokningsvillkor:

Tre föreläsningspass inkl brunch samt för- och eftermiddagsfika: 1 250 kr per person.

Till anmälan

Bindande anmälan. Vid förhinder kan biljetten överlåtas till annan person. Meddela eventuella allergier eller specialkost vid anmälan. Antalet platser är begränsat.

Vi förbehåller oss rätten att ställa in evenemanget vid för få deltagande, skulle det ske så återbetalas deltagaravgiften i sin helhet.

Vill du ha en ännu härligare dag?

Morgonyoga den 26 feb: I samarbete med Yoga i Piteå kan du boka in dig på ett morgonpass med yoga i Pensionatets nya, fina lokal. Mer information på Instagram @yogiverse.studio

Halva priset på övernattning på Pensionatet 26-27 feb: Förläng din weekend genom en övernattning mellan sön-mån. För dig som bokar in dig på eventet erbjuder Pensionatet 50% rabatt per person och natt, inkl frukost. Rabattkoden får du i samband med att vi skickar bokningsbekräftelse. Läs mer och boka på Pensionatets hemsida

Bokning och priser

Jenny Hakeberg
E-post:
jennyhakeberg@hotmail.com
Telefon: 070-3758645
Chatta via Facebook messenger

Ring eller mejla mig för bokning av beskärning. Mitt företag finns i Luleå men jag tar gärna uppdrag på andra orter i Norr- och Västerbotten och försöker då samordna flera kunder på samma resa. 

PRISER
Priset för den första arbetstimmen är 850 kr inkl moms och innefattar etablering och uppstart. Därefter är priset 650 kr/timme inkl moms. Minsta debiterbara tid är 1 h. 

Trädbeskärning är RUT-avdragsberättigat med 50% på arbetskostnaden. Resekostnader tillkommer. 

Illustrationer på sidan: Henriette Sjöberg

Prenumerera på Fruktträd i norrs nyhetsbrev

* Obligatoriskt